009.jpg

Στις δημοκρατίες ο πολίτης λειτουργεί μαζί με το κράτος. Κράτος κι εμείς είμαστε ένα σύστημα.

Αυτές τις μέρες έγιναν πολλά. Πολλοί έζησαν πολλά. Για πολλούς πέθαναν πολλά.

Χρειάζονται άμεσες λύσεις όμως για τους ζωντανούς. Και από τους αρμόδιους και από εμάς.

Όπως πάντα η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Η άποψή μου είναι ότι οι πυρκαγιές (όχι όλες αλλά σε σημαντικό βαθμό) ήταν εμπρησμοί πολλαπλοί και ταυτόχρονοι. Έγιναν με στόχο να μην προλάβει η Πυροσβεστική να ενεργοποιήσει κάποιο σχέδιο και να δράσει αποτελεσματικά. Τους πραγματικούς λόγους δεν τους ξέρουμε και ίσως να μην τους μάθουμε ποτέ. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι απαράδεκτο να λέγεται και να σκεφτεί κανείς ότι κρύβονται κόμματα από πίσω.

Αυτό που μπορώ να κάνω υπεύθυνα, είναι να χρησιμοποιήσω το βήμα αυτό για να προτείνω λύσεις για την πρόληψη των πυρκαγιών και την καλύτερη οργάνωση. Που δεν κοστίζουν αλλά ίσως να μην ακουστούν από την τηλεόραση:

1) Κυβέρνηση Συνεργασίας των μεγάλων κομμάτων και όχι μόνο για την τραγωδία αυτή, αλλά για να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα και να ανταποκριθεί ο καθένας μας (κράτος, κόμματα και πολίτες) στις υποχρεώσεις του. Aντί να χαϊδεύουμε ο ένας τον άλλο και αντί να κατηγορούμε ο έναντι τον απέναντι, ας κάνουμε όλοι την υπέρβαση. Και εκείνοι που θα καθήσουν και θα συνεργαστούν και εμείς που θα χάσουμε το ρουσφέτι μας, τον «μπάρμπα στην Κορώνη».

2) Αυστηροποίηση των ποινών που να φθάνουν μέχρι ισόβια για τους αποδεδειγμένα εμπρηστές και τους ηθικούς αυτουργούς τους, ακόμα κι αν δεν πρόλαβε η φωτιά να εξαπλωθεί όσο θα ήθελαν.

3) Υπερυψωμένη σκοπιά-φυλάκιο ανά χίλια μέτρα σε κάθε βουνό με βάρδιες που θα καλύπτονται και από εθελοντές και δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με κέντρο ελέγχου (πιλοτικά μπορεί να ξεκινήσει από την Αττική)

4) Αγορά περισσότερων πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων και λιγότερων πολεμικών

5) Ευαισθητοποίηση του πολίτη και επιβράβευση αντί για αδιαφορία από κοινωνία και κράτος. Να τηλεφωνεί στην Πυροσβεστική μόλις δει καπνό, να ενδιαφέρεται.

6) Κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών στα δάση.

7) Άμεση ολοκλήρωση κτηματολογίου -δασολογίου

8)Πλήρης αποζημίωση όλων των πυροπαθών και σημαντικές επιπλέον μονάδες στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ

9) Και φυσικά η αναδάσωση των καμμένων να μην μείνει ως ευνόητη

ΥΓ. Σήμερα Τετάρτη 29-8-07 το απόγευμα στις 7 σε κάθε μεγάλη πόλη και στη Αθήνα στο Σύνταγμα θα γίνει ανεξάρτητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να ξυπνήσουν οι πολιτικοί και να καταδικάσει ο απλός πολίτης την αδιαφορία και την έχθρα για τη φύση. Θα ήθελα να ευχηθώ να έχει τη μέγιστη επιτυχία και να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, όποιον κι αν θέλουν να ψηφίσουν. Για το περιβάλλον και τα παιδιά μας. Ας βρεθούμε μια φορά όλοι Μαζί.

-Στον αριθμό 1555 μπορεί κάποιος να παίρνει πληροφορίες για το πώς μπορεί να βοηθήσει τους συμπολίτες μας που έχουν αρχίσει να περνάνε Γολγοθά και χρειάζονται την αγάπη μας.

-Στο σάιτ www.ihelp.gr γίνεται προσπάθεια να μαζευτούν χρήματα για τους πυρόπληκτους.

– Μαζέψτε σε κούτες ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και ό,τι φαντάζεστε ότι μπορεί να χρειάζεται κάποιος και απευθυνθείτε σε οργανώσεις, σε κρατικούς φορείς, στη Νομαρχία Ηλείας, στην Εκκλησία.

ΥΓ2. Τις προηγούμενες μέρες συνέβη η σπάνια συνύπαρξη Πανσελήνου και Άρη στον ουρανό του βραδυνού παραθύρου μας. Για να είμαι ειλικρινής δεν την είδα αλλά δεν βλέπω πια τόσο απίθανη την συνύπαρξη των δύο μεγάλων στην Ελλάδα. Στο χρώμα διαφέρουν μόνο. Και αυτοί.

Advertisements