ksanastayronete.jpgassets_large_t_420_132608_type11205.jpgalexis_golfis.jpg

Στη δεκαετία του ’70 ένα νέος ηθοποιός έκανε την εμφάνισή του στην Ελληνική Τηλεόραση στην ΕΡΤ του τότε. Σε διάφορες σειρές, αλλά τη ζωή του σημάδεψε στο 1975 το  «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», που ήταν πολύ νωρίς και το κύκνειο άσμα της μικρής έτσι κι αλλιώς καλλιτεχνικής ζωής του.

Ο Αλέξης Γκόλφης ή «Μανωλιός» όπως εμφανιζόταν στη σειρά λατρεύτηκε κυρίως από τον γυναικόκοσμο, λόγω της ομορφιάς του αλλά κυρίως λόγω της λιτής βιβλικής μορφής που παρουσίαζε. Μετά τη επιτυχία εξαφανίστηκε από το χώρο του θεάματος.

Άρχισε ο κατήφορος. Η απώλεια της μητέρας του, η έξωση από το σπίτι, τα ναρκωτικά. Βρήκε καταφύγιο σε μια εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία, στα Πατήσια, ένα κομμάτι ψωμί από την ενορία του στο συσσίτιο αστέγων και έτσι κατόρθωσε να δραπετεύσει από τον απατηλό κόσμο της άσπρης σκόνης. Μοναδική παρηγοριά όμως μέσα στη μοναξιά του ήταν το αλκοόλ.

Λένε ότι δεν συμβιβάσθηκε με τα κυκλώματα της τέχνης, άλλοι λένε ότι ο μόνος που έφταιγε ήταν ο ίδιος και τα «πάθη του», άλλοι πάλι είπαν ότι το σήριαλ τον επηρέασε πολύ στον τρόπο σκέψης. Υπάρχουν και άλλοι που λένε ότι όσοι ενσάρκωσαν τον Ιησού στο χώρο του θεάματος, τούς βρήκαν αργότερα πολλά δεινά ή ένας γρήγορος θάνατος. Εγώ λέω ότι η απάντηση βρίσκεται ανάμεσα σε όλα.

Πριν κάποια χρόνια είχε ακουστεί πάλι το όνομά του και είχε ζητηθεί για να του δοθεί κάποια σύνταξη από το κράτος, μιας και ήταν άνεργος, ή  κάποια άλλη βοήθεια από τον σύλλογο των ηθοποιών αλλά φαίνεται ήταν τόσο μικρή η προσφορά του που δεν άξιζε για κάτι τέτοιο και μάλλον δικαίως δεν του δόθηκε τιμητική σύνταξη.

Απλά ξενίζει το γεγονός ότι ένας ηθοποιός «ζεν πρεμιέ» έστω και για μια σειρά με μεγάλη όμως επιτυχία, ο «Ιησούς με το αγγελικό πρόσωπο» όπως τον αποκαλούσαν, με λαμπρά διαγραφόμενο μέλλον, που κάποτε παραμιλούσαν οι γυναίκες για εκείνον, καταλήγει ρακοσυλλέκτης και βρίσκεται να γυροφέρνει στις πλατείες, άστεγος στο δρόμο.

Ξενίζει επίσης το γεγονός ότι ο Αλέξης Γκόλφης πέθανε στα 59 έχοντας βαδίσει τον δικό του Γολγοθά πριν καμιά 15 μέρες σε ένα ντιβάνι του Ερρίκος Ντυνάν όπου πήγε μόνος του να ζητήσει βοήθεια ένα βράδυ που δεν αισθανόταν καλά και πέθανε εκεί πριν προλάβει να τον δει κανείς και έστω να τον καταγράψει. Έμεινε στα αζήτητα του νεκροτομείου από τότε ως προχθες 10 Οκτώβρη αφού κανείς δεν ήξερε ποιός είναι. Κάπου είχε μια γυναίκα που συζούσε, κάπου μια αδελφή.  Αλλά δεν τον έψαξαν ιδιαίτερα. Κάπου θα ΄ναι σκέφθηκαν.

Τελικά κατά σύμπτωση (;)  έτυχε να δεί το πτώμα του ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσαύτης να τον αναγνωρίσει, αφού είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Μαίρη Ιγγλέση (φωτό), συμπρωταγωνίστρια του Αλέξη Γκόλφη τότε στη σειρά και έτσι έγινε χθες -επιτέλους- η κηδεία του με  έξοδα της ΕΡΤ.

«Ημουν ένας ροκ… Χριστός», είχε πει σε συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣ». «Οι άνθρωποι στον δρόμο δεν με έβλεπαν σαν τον Αλέξη Γκόλφη, αλλά με αντιμετώπιζαν σαν… θεάνθρωπο. Αργότερα δεν ήθελα να προσβάλω την εικόνα που είχα δημιουργήσει με τον Χριστό με κάποια άλλη δουλειά. Ετσι στράφηκα στη μουσική. Οργάνωνα συναυλίες και έφτιαξα κλαμπ που έγιναν φυτώρια για μουσικούς, όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Ετσι έμεινα μία δεκαετία στην αφάνεια.Αν ξαναζούσα τη ζωή μου, θα ήθελα έναν σύντροφο ή πολλά λεφτά, αν και ξέρω πως ό,τι σου δίνει η ζωή, σου το παίρνει πάλι πίσω»… Τραγική ειρωνία. Ο Αλέξης Γκόλφης είχε την ίδια κατάληξη με τον Παύλο Σιδηρόπουλο.

ΥΓ. Κάποια φίλη που διακονεί το θέατρο, μου είπε ότι ένας ηθοποιός για να «αντέξει το σκοινί» πρέπει     να αντέξει στο κρύο -ζεστό. Στην αγάπη και στο χειροκρότημα του κοινού πάνω στη σκηνή και στην αδιαφορία του εκτός. Γέλα παλιάτσο δηλαδή…

Advertisements