matisse-756802

Με το νέο  τους άλμπουμ το Rock n roll Mafia να βρίσκεται ακόμα ψηλά στις ραδιοφωνικές λίστες, οι Μatisse φαίνονται  ήδη να κυριαρχούν στην ελληνική αγγλόφωνη ποπ-ροκ σκηνή. Δημιουργήθηκαν το 1999 στην Αθήνα και το σημερινό τους σχήμα αποτελείται από τους Αλεξ Καββαδία (Alex)(φωνητικά), Γιάννη Μασσούρα (Johnny) (μπάσο-φωνητικά), Γρηγόρη Κόλλια (Greggy) (κιθάρα-synths), Βασίλη Ζερβό (Bill) (κιθάρα) και Νίκο Μανουσόπουλο (Nick) (drums),

Με κοινό στοιχείο την αγάπη τους στην εναλλακτική βρετανική και αμερικανική σκηνή άρχισαν να γράφουν τα πρώτα τους κομμάτια και να κάνουν τα πρώτα τους live στο An Club και να ανοίγουν τις συναυλίες γνωστών συγκροτημάτων, ενώ στο ενεργητικό τους διαθέτουν  μια συνεργασία με τη Δήμητρα Γαλάνη.

Ο ήχος τους, συνεχώς εξελισσόμενος μα πάντα καθαρός, πάντα συνεπής. Οι στίχοι τους άλλοτε ευαίσθητοι και βιωματικοί, άλλοτε πάλι κυνικοί, αυθάδεις και ακατέργαστοι. Το μουσικό τους ένστικτο αλάνθαστο. Χωρίς το κόμπλεξ να νιώσουν rock, alternative ή indie. Απορρίπτοντας εξ αρχής τις στείρες ταμπέλες. Μην έχοντας ανάγκη να δανειστούν κάτι από αυτές για να ικανοποιήσουν ή να αυτοϊκανοποιηθούν. Μετουσιώνουν σε έναν άκρως προσωπικό και αναγνωρίσιμο ήχο τους μουσικούς μας εθισμούς, τις εμμονές και τις ενοχές του παρελθόντος που στοιχειώνουν ακόμη τ’ αυτιά μας. Δεν ψιθυρίζουν, φωνάζουν. Για όσα έχουν νιώσει, βιώσει.

Ο τελευταίος φετεινός δίσκος τους με τίτλο «Rock n roll Mafia» έχει κάνει ήδη αισθητή παρουσία (έχουν προηγηθεί δισκογραφικά το  ‘4’ και τα «Cheap as Art» και «Toys Up») και είναι ο πρώτος με τον Alex Καββαδία στη φωνή (μέχρι τώρα τον είχαμε ακούσει μόνο στο remix του «She Bop») περιλαμβάνει 12 νέα τραγούδια, σε πολλά θυμίζοντας ήχους και φέρνοντας εικόνες από τη δεκαετία του ’60. Tο τραγούδι έκανε εντυπωσιακή τηλεοπτική είσοδο στα βραβεία του MAD νωρίς το καλοκαίρι φέτος.

Σε αντίθεση με τις έντονες κιθάρες assets_LARGE_t_942_10702779_type11586που ακούστηκαν στο Cheap as Art και την σκοτεινή διάθεση του Toys Up, το «Rock ‘n’ Roll Mafia» είναι γεμάτο από ευδιάθετους, φωτεινούς ήχους και χαρούμενα φωνητικά -χωρίς να αφήνει πίσω του την ειρωνική στιχουργική διάθεση που τους χαρακτήριζε πάντα. Επίσης σημειώνω την θεατρική παρουσία του Άλεξ που δίνει άλλο ύφος γενικότερα σε όλο το συγκρότημα. Aπό τον δίσκο αυτό ξεχωρίζω εκτός από το ομώνυμο τραγούδι,  το  «Today«,  όπου συνεργάστηκαν με την Johnette Napolitano, η οποία συμμετείχε και στην συγγραφή των στίχων, και το «Sunday Morning» με την ανερχόμενη παγκοσμίως Lenka. Στο «Rebels» επιστρατεύουν μια πρωτότυπη ενορχήστρωση με κυρίαρχη την παρουσία του σιτάρ, το «Last Dance»  ακροβατεί μεταξύ του indie και της club αισθητικής και το «Party Tonight» που τονίζεται και πάλι από την παρουσία των πνευστών. Τέλος μας αποχαιρετούν με την βοήθεια ενός κουαρτέτου εγχόρδων που γεμίζει τους ήδη μελαγχολικούς στίχους του «Mary» με έναν απρόσμενο ρομαντισμό.

O δίσκος έγινε στο Λονδίνο, στο Λος Αντζελες και στην Αθήνα, από κορυφαίους της μουσικής. Τονίζω ότι ο στίχος είναι αγγλικός το είδος της μουσικής τους είναι συγκεκριμένο και να μην ξεχνάμε ότι οι ΜATISSE  έχουν εμμονή στον προσωπικό τους ήχο, επιδιώκουν να αρέσουν αλλά για αυτό που προσφέρουν. Καταθέτοντας ένα κομμάτι της ψυχής τους, δεν περιορίζονται σε «ελληνικά δεδομένα», δεν χωρούν σε ορισμούς του τύπου «αγγλόφωνο τραγούδι made in Greece». Οι Matisse δεν βρέθηκαν τυχαία εδώ.

ΥΓ. Αρκετά στοιχεία για το σημείωμα για τους Μatisse   πήρα από τις ιστoσελίδες postwave.gr, mixtape.gr mtvgreecce,gr και από σελίδα τους στο Μy space.

Advertisements