«…Το ανεκπλήρωτο παραμένει αναπόδραστο. Όταν η αυταπάτη υπερκαλύπτει την πραγματικότητα και το συναίσθημα υπερκαλύπτει τη λογική, το ανεκπλήρωτο έρχεται ως αναπόδραστη συνέπεια…»

Kαφέ: Αυτό που μοσχοβολά σε ένα μπρίκι στη χόβολη. Άγγιγμα στη γλώσσα από bitter σοκολάτα πορτοκάλι. Η αίσθηση από μυρωδικά πρωινά με τον ήλιο να κάνει την παρουσία του σαν κλέφτης από τις γρίλιες των παραθυρόφυλλων.
Κλεμέντε: Άρωμα γυναίκας. Εκλεπτυσμένο.  Άρωμα μέντας, λεβάντας,  ανάμικτο.

Όλο μαζί.. Ένα κάτι αφημένο στο χρόνο, σαν χρέος ανεξόφλητο..  Μια αναδρομή. Ένα ταξίδι που ξεκινά από την Αλεξάνδρεια της Νειλοχώρας και κάνει στάση στά Παρισινά καφέ. Δεν κρύωσε ποτέ αυτός ο καφές, όπως δεν κρυώνει ποτέ κάτι όμορφο που δεν πρόλαβε να ζήσει, που έμεινε ανεκπλήρωτο.

Η ηρωίδα στο βιβλίο της Πέρσας Κουμούτση «Καφέ Κλεμέντε», η Ελισσάβετ Παπαντωνίου είναι μια όμορφη και διάσημη ηθοποιός, που γνώρισε την πραγματική  έννοια του έρωτα στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής της.   Με τρόπο ανήσυχο, παιχνιδιάρικο, πονηρό, ατίθασο, όπως είναι ο πρώτος έρωτας, ο ορισμός  του έξω από νόρμες και κοινωνικές επιταγές.

Αυτό το καφεδάκι  όσο σπάνιο είναι να το συναντήσεις, τόσο  δύσκολο γίνεται να το γεύεσαι, τελικά καταντά ένα ψυθυράκι  που  τριβελλίζει νου και σώμα, σαν ένα μυστικό αιώνιο, σαν ένα τραγούδι που ακούς μόνος φορώντας τα ακουστικά της ψυχής σου. Ίσως αυτά είναι τα στοιχεία που το κάνουν ακόμα πιο απολαυστικό, πιο εξιταριστικό, πιο ονειρεμένο, ακόμα πιο ποθητό.  Γίνεται τελικά μια μάχη ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα που όλοι μας έχουμε δώσει. Νικητής όμως μπορεί να υπάρξει;

Η ιστορία ξεκινά στις αφετηρίες του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, με όλη την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα να ιντριγκάρει κι άλλο τους χαρακτήρες. Ένας έρωτας που ξεπήδησε μαγικός, εξελίχθηκε απίθανος, απαράδεκτος,   μοναδικός, τραγικός. Γιατί εκεί που τελειώνει το λογικό εμφανίζεται εκείνος. Στη γεύση ενός καφέ κλεμέντε.

(Καφέ Κλεμέντε- Μυθιστόρημα- Πέρσα Κουμούτση- Εκδόσεις Ψυχογιός)

(Στη φωτό επάνω πίνακας του Hopper)

Advertisements