Με εξόργισε η ψυχρή δολοφονία του 44χρονου πατέρα ενώ ετοιμαζόταν να πάει τη γυναίκα του στο μαιευτήριο και να συναντήσει το μωρό του όταν αντικρίσει το φως για πρώτη φορά. Με ταρακούνησε ο λόγος, η παλιοκάμερα των 200 ευρώ, που όπλισε το χέρι του δράστη και του έδωσε ερέθισμα να σκοτώσει.

Βέβαια δύσκολα ο δολοφόνος να γνώριζε λεπτομέρειες και για μαιευτήρια. Εκείνη τη στιγμή έβλεπε σαν εικόνα όχι τον άνθρωπο αλλά μια «συσκευή» που θα μπορούσε στο επόμενο τετράγωνο να τη «σκοτώσει» επίσης, για μερικά ευρώ. Αλλά σκεφτείτε πόσο αξίζει η ζωή τελικά; Και τι την προκαλεί; Είναι τελικά η πείνα; Η οικονομική κρίση; Ο εκ γενετής εγκληματικός χαρακτήρας κάποιων; Ακόμα κι αν δεν ήταν «πατέρας» το θύμα, πώς θα μπορεί αυτός ο άνθρωπος να κοιμηθεί το βράδυ;

Το επόμενο βράδυ κάπου εκεί κοντά έγινε ένα άλλο έγκλημα που προβλήθηκε λιγότερο. Κάποιοι που επέβαιναν σε μηχανή μαχαίρωσαν και σκότωσαν ένα μετανάστη από το Μπαγκλαντές. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μιλούσαν ελληνικά.  Τον συγκεκριμένο δεν τον έκλεψαν, απλά τον σκότωσαν. Για το θύμα αυτό δεν βγήκε κανείς στα κανάλια. Ειναι σαν αυτές που λέμε «λευκές σελίδες». Ήταν 21 χρονών αγνώστων λοιπών στοιχείων. Προφανώς δεν είχε οικογένεια ο συγκεκριμένος, ούτε παιδί να μεγαλώσει. Δεν το μάθαμε τουλάχιστον. Δεν ξέρουμε αν πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, ούτε αν το ταξίδι της μετανάστευσης ήταν εύκολο και νόμιμο.

Εδώ τι να σκεφτεί κανείς; Ποιά πείνα, ποιά κρίση, ποιό κίνητρο στέρησε από αυτό το νεαρό παιδί τη συνέχεια της ζωής του; Θα έλεγε κανείς ότι η αξία της ζωής εδώ χάθηκε τελείως. Δεν υπάρχει. Πεθαίνεις. Γιατί; Και δεν διαμαρτύρεται κανείς. Ξεχνιέται και γυρίζουμε σελίδα.

Επίσης με λύπησαν εικόνες στην τηλεόραση με ένα άμοιρο μελαψό μετανάστη να έχει κυκλωθεί από «υπερπατριώτες» και να προσπαθεί να ξεφύγει. Φοβάμαι ότι το μόνο του σφάλμα ήταν το χρώμα του και ότι βρέθηκε λάθος ώρα σε εκείνο το μέρος. Και για εκείνον αγνοείται η συνέχεια και η φωνή. Όμως όλα αυτά μας στέλνουν σε άλλες εποχές αλλά και σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα δεν έχει παρελθόν τέτοιο, έχουμε πολλά που μας ακολουθούν σαν Έλληνες αλλά όχι αυτό. Δεν είναι στην κουλτούρα μας. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να υπάρχει κράτος δυνατό που να υπερασπίζεται τον πολίτη να μην εθελοτυφλούμε  για να μην υπάρχουν απρόκλητες και ετερόκλητες ενέργειες.

Update 21/5/11: Να πούμε πληροφοριακά και για την συνολική εντύπωση ότι οι δύο από τους τρεις δράστες της δολοφονίας του 44χρονου συνελήφθησαν μετά από κάποιες μέρες. Ήταν Αφγανοί νεαρής σχετικά ηλικίας ενώ διαφεύγει ένας Πακιστανός. Την κάμερα την πούλησαν μετά από κάποιες ώρες στο Μοναστηράκι αντί 12ο ευρώ. Για τη δολοφονία του νεαρού από το Μπαγκλαντές δεν εχουμε καμία πληροφορία για τη συνέχεια.

Advertisements